Studii Imobiliare

Terenuri intravilane sau terenuri extravilane?

statistica terenuri

Acum la sfarsitul anului 2009, Imobile-iasi.ro si partenerii sai au realizat mai multe studii de piata privind activitatea tranzactiilor pe piata imobiliara din Iasi. Incepem cu un studiu destul de important si anume, care terenuri din Iasi sau vandut mai bine in tot acest timp, cele intravilane sau cele extravilane. Din discutiile si vanzarile avute de catre agentiile imobiliare partenere, precum si de gradul de vizitare a ofertelor de terenuri postate pe portalul nostru, am constatat ca in acest an terenurile intravilane au avut un grad mai ridicat de interes din partea cumparatorilor ajungand la un procentaj de pana la 65% din piata, iar diferenta de 35% revenind terenurilor extravilane din jurul Iasi-ului.

Tot aceste surse ne-au declarat ca in ultima perioada a acestui an, au avut placuta surpriza sa vada interesul major si al proprietarilor de terenuri pentru obtinerea de acte si avize cat mai complexe de la primariile de unde apartin proprietatile, pentru a informa potentiali cumparatori si a le face cunoscut acestora, regulile de construire si restrictiile zonei in care se afla terenul.

terenuri iasiAcest lucru a dus binenteles,  la un procentaj de 80% din tranzactii in favoarea loturilor de teren cu suprafata sub 1.000mp, deoarece majoritatea cumparatorilor si-au manifestat dorinta de a construi o casa sau vila in urmatorii ani pe aceste terenuri, fiindu-le favorabile si preturile de pe piata materialelor de constructii, iar ceilalti 20% au preferat sa investeasca chiar si in aceasta perioada in terenuri cu suprafete mai mari de 1.000mp, mizand in continuare pe acest segment de imobiliare.

terenuri 3Deasemenea procentajul atarna greu in balanta in favoarea terenurilor cu destinatie de construire rezidentiala, ajungand pana la 90% din volumul tranzactiilor intermediate, fata de terenurile cu destinatie de construire comerciala care se situeaza la un procent de 10% din acelasi volum, deoarece acest segment de piata imobiliara a fost cel mai afectat in acest an. Totusi pe finele acestui an cererile si vizionarile pentru acestea din urma au crescut intr-un mod ritmat, dat fiind faptul ca si firmele private care au acumulat capital pe parcursul acestui an sunt dispuse in al investi.

Acest studiu este prezentat de catre portalul www.imobile-iasi.ro in stransa colaborare cu D-l Mitica Tirnoveanu, consilier vanzari terenuri in cadrul Agentiei Imobiliare Inter Imobiliare.

Sursa Informatiilor www.imobile-iasi.ro

www.terenuri-iasi.ro

(Citit de 1 ori, 1 vizite astazi)
Close