Sfaturi utile

Sfaturi pentru achiziționarea unui teren

achizitionare teren

Sunt multe persoane care aleg să investească în achizitionarea unui teren, optând fie pentru construirea unei case, fie pentru o afacere.

Un aspect important e că această decizie presupune o atenție sporită asupra mai multor aspecte, cum ar fi amplasarea terenului, accesul către acesta, negocierea sau pregătirea documentelor.

În continuare, cu titlu de recomandare prezentăm câteva aspecte pe care să le aveți în vedere când căutați un teren.

Zona

Un aspect important în alegerea terenului îl reprezintă zona de amplasament al acestuia. În cazul în care vă doriți o zonă rezidențială, este bine că înainte să vă informați asupra proiectelor rezidențiale pe care Primăria le-a autorizat pentu dezvoltarea zonei. Un alt aspect pe care vă recomandăm să il aveți în vedere îl reprezintă punctele de interes din zonă – magazine, restaurante, unități de învățământ.

achizitionare teren

Acces și utilități

Accesul către viitoarea locuință sau afacere ar trebui să fie cât mai facil. Tocmai de aceea este recomandată verificarea străzilor către teren și informarea asupra existenței mijloacelor de transport în comun. De asemenea, racordarea la utilități, la prețuri avantajoase necesită ca terenul să fie poziționat la o distanță acceptabilă față de rețelele electrice, de apă, canalizare și gaze. În caz contrar, costurile pentru racordarea la utilități pot fi costisitioare.

Semnarea contractului- documentele juridice

Poate cel mai important pas în procesul de achiziție al unui teren este cel legat de partea de birocrație. E necesar să fiți atent la toate documentele, deoarece semnarea contractului și a antecontractului pot atrage multe cheltuieli nedorite.

achitionarea teren

Înainte de perfectarea procesului de achiziționare verificați starea juridică a respectivului teren. Informații importante, precum suprafața, situația rețelelor de utilități, accesul, retragerile față de vecini, dacă terenul este trecut în intravilan sau extravilan și dacă este construibil, se pot afla din Certificatul de Urbanism. Forma actualizată a acestui document îl puteți solicită vânzătorului. Pentru a fi sigur de valabilitatea tranzacției, vă recomandăm consultarea unui notar asupra autenticității actelor de proprietate.

Negocierea prețului

Pentru a încheia cu succes o tranzacție, trebuie să știti când să vă opriți și când puteți insista. Cea mai bună negociere este atunci când găsiti terenul care îndeplinește toate cerințele și nevoile dumneavoastră.

Dacă ați găsit terenul care îndeplinește toate condițiile, nu ezitați a sta foarte mult pe gânduri. Trebuie luat în considerare că o proprietate bună va atrage foarte mulți clienți.

Negocierea nu se rezumă doar la preț. Aceasta poate presupune diverse înțelegeri între părți cu privire la diferite îmbunătățiri pe care le poate aduce proprietății.

Dacă pe lângă faptul că acesta îndeplinește toate criteriile de selecție, mai există și sentimentul că ați găsit locul perfect, discutați cu proprietarul și oferiți un avans mai generos. Un avans mare înseamnă un avantaj pentru vânzător, care vă va aduce cu un pas mai aproape de achiziționarea terenului.

(Citit de 134 ori, 7 vizite astazi)
Etichete: , , Last modified: 12 mai 2020
Close