Credite si banci

Programul „Prima Casa” se modifica. Riscul va fi impartit intre banci si stat astazi, 15:28

imoAutoritatile analizeaza cu bancile posibilitatea impartirii riscului intre stat si institutiile de credit in cadrul programului „Prima casă”, fara a fi schimbate conditiile legate de dobanzi, potrivit premierului Emil Boc.

„Vom dubla numarul beneficiarilor prin dublarea plafonului actual al garantiilor, se deblocheaza garantiile acordate de stat. Daca bancile accepta aceasta varianta, vor mai fi inca 1,5 mld. euro in sistem. Bancile sa suporte 50% din garantie si statul 50%. La 1,5 mld. euro garantii se pot adauga inca 1,5 mld. euro „, a spus Boc dupa intalnirea avuta la Ministerul Finantelor cu reprezentantii bancilor comerciale.

In prezent, statul isi asuma intregul risc, creditele bancare acordate pentru cumpararea unei locuinte prin programul „Prima Casă” fiind garantate in totalitate de stat. Preluarea de catre banci a unei parti din riscul aferent acestor garantii este opţionala, iar contractele de creditare vor fi modificate doar intre banci si Fondul de Garantare, fara a afecta clientii, potrivit premierului.

In ianuarie Guvernul a decis ca programul Prima Casa sa continue si in acest an, cu acelasi nivel al cuantumului garantiei de stat, in limita unui plafon total de garantii de 200 mil. euro. Plafonul a fost deja epuizat in proportie de 50%.

Plafonul garantiilor care pot fi emise in 2011 reprezinta diferenta neutilizata la finele anului 2010 din plafonul de 1,7 mld. euro alocat programului „Prima Casă” in 2009-2010.

Sursa www.zf.ro

(Citit de 5 ori, 1 vizite astazi)
Etichete: , , Last modified: 15 aprilie 2020
Close