Stiri, Studii Imobiliare

Evolutia vanzarilor de apartamente noi si vechi in Iasi

In ultimii ani, piata rezidentiala ieseana a recuperat avansul luat de piata apartamentelor vechi. Acest lucru se datoreaza mai multor factori, factori ce vor face subiectul acestui articol.
Un factor important, poate cel mai important, este cresterea numarului si diversitatii de oferte disponibile pe piata rezidentiala. Acest lucru se datoreaza, in mare parte, celor care au avut curajul sa investeasca in acest domeniu. Persoane  care, in ciuda acestor vremuri tulburi, au ales sa-si foloseasca timpul si resursele in dezvoltarea unor noi amsambluri rezidentiale.

poza Articol 1Un alt factor este diferenta mica de pret dintre un apartament nou si unul vechi.  In anul 2008 pretul mediu pe metrul patrat util al unui apartament nou era de 2000 euro iar al unui apartament vechi era de 1500 de euro. In acest an pretul mediu pe metrul patrat util in amsamblurile rezidentiale este de 1050 de euro iar metrul patrat in apartamentele vechi ajunge la 900 de euro (conform ofertelor postate pe singurul site dedicat exclusiv ofertelor de apartamente noi si vechi  www.apartamenteiasi.ro) .

Haideti sa luam acest exemplu: o familie tanara doreste achizitionarea unui apartament de 2 camere cu o suprafata de minim 50 metri patrati. Optiunile de prêt ar fi urmatoarele: 45.000 euro intr-un apartament vechi sau 52.500 euro intr-un imobil nou. Apartamentul vechi va impune cu siguranta o investitie imediata de cateva mii de euro in amenajari iar costurile pe termen lung vor fi cu siguranta mai mari avand in vedere faptul ca imobilul are déjà o anumita varsta. Asadar, chiar daca costul initial este unul mai mare, o mare parte din cei care au achizitionat apartamente in acesti ani au realizat si inteles avantajele achizitionarii unui apartament nou.
Dupa cum se poate vedea in graficul de mai jos, numarul achizitiilor efectuate prin intermediul unui credit au crescut constant in ultimii 3 ani.

poza ArticolDatorita programului guvernamental Prima Casa, din ce in ce mai multi ieseni au avut posibilitatea achizitionarii unui imobil. Avand in vedere conditiile necesare, avansul de numai 5%, cerintelor mult mai permisive, acest program a insemnat un real succes, succes ce a dus la o crestere semnificativa a volumului de achizitii  imobiliare.
Succesul programul Prima Casa este strans legat de cresterea volumului de vanzari in cadrul amsamblurilor rezidentiale. Avand in vedere faptul ca durata medie a creditului Prima Casa este de 25 de ani, cei mai multi beneficiari au dorit ca dupa incheierea acestei perioade sa aibe in proprietate un imobil cat mai putin afectat de trecerea timpului si a carui valoare de piata sa fie cat mai mare,  lucru posibil doar prin achitizitia unui imobil nou.
Pe scurt, cam atat ar fi de zis deocamdata despre evolutia pietei rezidentiale  iesene in ultimii ani, dar cu siguranta vom mai avea de discutat pe aceasta tema si in anii urmatori. Sunt Alin Miron, consilier imobiliar la Inter Imobiliare si impreuna cu portalul Imobile-iasi.ro, vreau sa va facem cunoscuta realitatea pietii imobiliare iesene, asa cum este ea.

(Citit de 17 ori, 4 vizite astazi)
Etichete: , , , , , , , , , , , , , Last modified: 15 aprilie 2020
Close