Credite si banci

Eugen Sinca, BCR: Noua „Prima casa” ar putea epuiza oferta de locuinte noi de pe piata

blocuriVanzarile de locuinte noi vor creste in urma deciziei guvernului de a limita programul „Prima Casa” exclusiv la acest segment rezidential, ceea ce ar putea relansa investitiile din sectorul imobiliar.

„Orientarea programului «Prima Casa» spre achizitionarea de locuinte noi poate conduce la epuizarea graduala a stocului de locuinte nevandute aflate pe piata si la o reluare a investitiilor pe segmentul rezidential spre finalul anului 2013 sau in 2014. Un pret corect pentru o locuinta noua aflata intr-o zona cu acces la utilitati poate convinge treptat potentialii cumparatori sa se orienteze spre acest gen de achizitii“, considera Eugen Sinca, analist BCR.

Programul Prima Casă, destinat achiziţiei de locuinţe cu credite garantate de stat va suferi modificări în noul cabinet al guvernului, întocmit de premierul Victor Ponta.

Conform programului de guvernare al noului cabinet, schema de stat prin care statul garantează creditele imobiliare destinate achiziţiilor de locuinţe va redenumit în “Noua Casă” şi va fi adresat doar pentru achiziţionarea de locuinţe noi.

Programul Prima Casă a fost introdus în anul 2009 de guvernul condus pe atunci de premierul Emil Boc şi a fost destinat iniţial persoanelor care doreau să-şi cumpere o locuinţă dar nu mai deţineau în proprietate alt imobil. Ulterior, programul a fost extins şi la persoanele care aveau în proprietate o locuinţă, dar nu mai mare de 50 de metri pătraţi. Solicitanţii creditului puteau acorda un avans de doar 5% din valoarea casei, faţă de 20-25% la celelalte credite ipotecare. Preţul locuinţelor care se încadrau în program nu putea fi mai mare de 60.000 de euro, pentru apartamentele din blocuri vechi, şi 70.000 de euro pentru apartamente noi.

Creditul imobiliar a fost susţinut în perioada de criză de împrumuturile vândute cu garanţia statului prin programul „Prima casă“. De la începutul programului s-au vândut peste 70.000 de credite cu o valoare cumulată de aproape 3 mld. euro. Dobânzile la „Prima casă“ sunt similare cu cele la împrumuturile standard, principalul avantaj al programului fiind avansul redus – de 5%. Spre comparaţie, creditele standard se vând cu avans de minimum 15% la lei şi 25% la euro.

Sursa : www.zf.ro

(Citit de 1 ori, 1 vizite astazi)
Close