Sfaturi utile

De ce să țineți cont atunci când doriți să cumpărați o locuință

de ce sa tii cont cand cumperi o locuinta

Cumpărarea primei case înseamnă învestirea unei sume importante de bani, dar și o decizie  foarte importantă. Tocmai de aceea nu ar trebui să vă grăbiti când luați această decizie.

Uneori, deținerea unei locuințe poate să nu fie ceva pentru care sunteți gata, chiar dacă vă puteți permite.  Cu credit sau fără, la bloc sau la casă, o astfel de etapă crează un important examen de stres. În încercarea de a vă sprijini, potențialii cumpărători ar trebui să țină cont de câteva importante aspecte înainte de a face o oferta pentru prima lor casă.

Costurile pe care le impune cumpărarea unei locuințe

Dacă aveți destui bani pentru a achiziționa o locuință cu tranzacție în numerar, sunteți destul de norocoși. Însă majoritatea cumpărătorilor pentru prima dată vor avea nevoie de o ipotecă. Determinarea puterii de cumpărare este crucială pentru a determina dacă puteți cumpăra ceea ce doriți să cumpărați.

Calculare buget

Dacă sunteți împrumutați de un prieten sau membru al familiei,  probabil că nu vă puteți permite o casă. Vă recomandăm să vă pregătiți bugetul, pentru a vedea ce sumă vă permiteți să dați pe o casă.

Astfel, la alcătuirea bugetului trebuie să țineți cont de banii proprii (avansul necesar la banca este, în principiu, de 15%, iar la Prima Casă de 5%) și de împrumutul care poate fi contractat, în funcție de venituri. Suma astfel obținută va trebui să acopere prețul locuinței, dar și alte cheltuieli cum ar fi taxele legale, taxa de timbru, asigurări, comisioanele aferente obținerii creditului, dar și unele taxe specifice ipotecii, iar în final actele notariale.

Persoanele ce vă pot ajută în găsirea locuinței perfecte

Procesul de achiziționare necesită de obicei o serie de profesioniști care lucrează pentru tine. Cumpărarea unei case nu este doar o investiție semnificativă, ci poate fi și o sarcină dificilă și fără ajutor corespunzătoar, succesul va fi dificil.

Probabil aveți nevoie de un consilier financiar care să vă ajute să navigați în situația dumneavoastră financiară actuală. De asemenea, veți avea nevoie de un broker/consilier bancar pentru a vă ajută să selectați produsul ipotecar potrivit pentru o proprietate pentru care sunt dispuși să facă un împrumut. De asemenea, aveți nevoie de un agent imobiliar dacă doriți sa vedeți cât mai multe locuințe, și sa luati o decizie  corectă.

Persoanele de  încredere la achiziționare

Trebuie să aveți profesioniștii de partea dvs., dar aveți nevoie și de oameni care vă cunosc cu adevărat personal.

Acestea sunt persoanele care vă vor oferi un aviz obiectiv cu privire la achiziția casei dumneavoastră. Nu-l aduceți pe prietenul care nu vrea să vizioneze mai multe case, doar pentru că are programate alte întâlniri, dar nici pe mama dacă vrea să așteptați să cumpărați o casă până când vă căsătoriți, să aveți un copil sau sa adunați mai mulți bani.

Localizarea

Trebuie să știți că prețurile caselor sunt mai mari în zonele mai bune și mai mici la periferie sau în cartierele mai puțin dezvoltate. Este important să luați în considerare la cumpărarea unei case zonele în care trebuie să ajungeți zilnic, pentru a vă optimiza timpul petrecut pe drum și a reduce costurile de transport.

Aflați dacă sunt grădinițe sau școli în zonă

Vă recomandăm  să verificați site-ul sistemului școlar local pentru a vedea grădinițele și școlile din apropiere, însă mulți agenți imobiliari vă pot ajuta la aflarea informațiilor. Dacă încă nu ai copii, este posibil că aceste lucruri să nu conteze pentru tine, dar poate afecta valoarea casei tale dacă la un moment dat vei dori să vinzi.

Vecinii și datoriile

Modul în care vei conviețui cu vecinii este un alt aspect important. În cazul achiziționării unei locuințe vechi, interesați-vă dacă există un administrator responsabil, un președinte al blocului sau un polițist de proximitate. Este important să aflați ce probleme au fost în zona respectivă, câți restanțieri sunt în bloc sau dacă imobilul înregistrează datorii.

Documentele

Odată ce v-ați hotărât asupra zonei și casei în care vreți să locuiți, vă recomandăm să verificați cu foarte mare atenție actele înainte să cumperi efectiv apartamentul sau casa. Dacă considerați că aveți nevoie de ajutor, este indicat să apelați la un avocat, pentru a vă asigura că în contract nu au fost strecurate costuri ascunse sau că nu au fost omise detalii importante. Cu ajutorul notarului verificați dacă actele casei sunt valabile, complete și corecte. Foarte important este să vă asigurați că locuința respectivă nu are probleme juridice – dacă este ipotecată sau închiriată.

Dupa ce ați scăpat de intregul proces vă puteți bucura de mobilarea casei și de confortul acesteia.

(Citit de 61 ori, 15 vizite astazi)
Etichete: , , Last modified: 9 martie 2020
Close