Studii Imobiliare

Cum si-au achizitionat iesenii apartamentele in 2013

poza graficIn ciuda predictiilor negative care s-au facut pentru acest an, 2013, putem spune ca piata imobiliara nu a fost atat de afectata cum spun sau vor unii sa fie.
Numarul tranzactiilor imobiliare sa mentinut la nivelul anului trecut iar preturile  au ramas la acelasi nivel.  Putem spune ca programul guvernamental de stimulare al creditelor ipotecare denumit “Prima Casa”, inca are un rol major si real  in revigorarea pietei imobiliare, avand in vedere ca 55% din numarul total al tranzactiilor imobiliare au fost realizate prin intermediul acestui program.
Piata imobiliara a fost sustinuta si de cei care au dispus de banii cash, si care au avut curajul sa investeasca acum cand preturile au ajuns la un minim realist. Avand in vedere ca 40% din numarul tranzactiilor imobiliare s-a realizat cu banii cash, putem spune ca exista lichiditati pe piata, dar atata timp cat v-a fi incurajata economisirea in depozite bancare si nu investirea eficienta a banilor, piata imobiliara nu v-a mai cunoaste evolutii spectaculoase.

Numarul foarte mic de credite ipotecare normale acordate de banci se datoreaza faptului ca bancile sunt foarte reticente in acordarea de credite ipotecare si datorita succesului si costurilor mult mai mici avute de programul Prima Casa.
Preturile reduse ale proprietatilor imobiliare si programele guvernamentale de stimulare economica au animat cererea si au redus oferta de locuinte deja existente pana la un nivel minim pentru ultimii doi ani, in timp ce stocul de locuinte noi a coborat pana la 50%  fata de inceputul anului.
În acest context, estimam pentru sfarsitul lui 2013 si inceputul lui 2014 o stabilizare a preţurilor pentru toate segmentele pieţei. Prin urmare, recomandarea pentru cei interesaţi de o achiziţie este să acţioneze înainte de începerea unui nou trend ascendent. Dacă cumperi într-o perioadă de creştere, cumperi în grabă, nu ai multe opţiuni, eşti forţat să iei decizia sub presiunea vânzătorilor care au doi-trei clienţi interesaţi de aceeaşi proprietate. Pe de altă parte, sfatul adresat vânzătorilor este de a fi cât mai flexibili, cât mai deschişi la nevoile clientului şi la evoluţia pieţei.

Sursa Echipa Inter Imobiliare

(Citit de 7 ori, 1 vizite astazi)
Etichete: , , , , , , , , , , , Last modified: 15 aprilie 2020
Close