Smart Home (tech house)

Cum îţi uşurează viaţa o casă inteligentă

Se întâmplă în realitatea cotidiană ca stilul de viaţă modern să nu mai includă îndeplinirea treburilor casei atât de meticulos cum se făcea odinioară. Credem că acest fapt nu se datorează neapărat schimbărilor de nevoi ale oamenilor, ci mai degrabă restabilirii priorităţilor. Într-un context în care timpul este mai mereu împărţit între multiple activităţi și niciodată suficient de mult, ceea ce face să limiteze planurile oamenilor, stilul modern tehnologizat a venit că o soluție a nevoilor umane.

Este contextul în care oamenii au căutat diverse metode de a-și  îndeplini responsabilităţile casnice care le solicită, totuşi, atenţia și eforturile: casa inteligentă . Se estimează că în 2020 piaţa caselor smart va ajunge la aproximativ 41 de miliarde de dolari.

Evident că primul loc în integrarea caselor smart în viața de zi cu zi este ocupat de Statele Unite ale Americii,  urmate de Japonia şi Germania, dar și în România. Românii fiind preocupați de integrarea acestor sisteme in locuințe, indiferent ca vorbim de un apartament cu o cameră sau o casă cu 4 dormitoare.

Ce este o casă smart

Încă din vremuri străvechi, oamenii au căutat permanent modalităţi de a-şi uşura viaţa de zi cu zi. Ideea unei locuinţe automatizate a devenit posibilă odată cu distribuţia energiei electrice, la începutul anilor 1900. Atunci a apărut o gamă largă de aparate electrice și electrocasnice, iar mai târziu tehnologia informatică a ajutat inventatorii să-și dea curs liber imaginației.

Casa inteligentă este proiectată că un sistem unitar de echipamente electrocasnice conectate sau interconectate între ele  la sursă de internet. Acestea pot fi coordonante și dispun de activarea comenzii de la distanță printr-un telefon inteligent sau printr-un dispozitiv central local.  Casă inteligență este rezultatul evoluției și realizează anumite acţiuni pentru că proprietarul să economisească bani, timp şi energie.

Casa smart include gadgeturi de la sisteme complexe de securitate până la televizoare cu comandă vocală. Acestea înlocuiesc munca manuală, ba chiar o realizează mai bine, fără intervenţia omului.

Cum funcţionează o casă inteligentă

Datorită funcțiilor pe care le poate îndeplini în mod autonom, o locuința inteligență îți garantează nivelul de confort pe care o locuința tradițională nu l-ar putea  atinge.

Casă inteligentă înseamnă economie de timp și economii financiare. Prin sistemele sale inteligente îți reglează temperatura, îți deschide poarta, îți aprinde lumina, și îți face chiar și cafeaua de dimineață. Casa inteligență e proiectată să consume un minim de energie, folosind doar cât e necesar, fără risipă de resursă.

Totuși, sistemul casnic de automatizare stă în spatele caselor smart şi este folosit de zeci de ani în formă sa de bază. De mulți ani există anumite sisteme de automatizare ce sunt folosite în formă să de baza și pe care casă inteligență le include: programarea unui cuptor cu microunde pentru o anumită perioadă de timp, deschiderea unei uşi de garaj automatizate cu telecomandă sau termostatele centralelor termice.  În prezent sistemele automatizate sunt atât de avansate, încât permit integrarea diverselor dispozitive inteligente pentru controlul ușor al acestora, accesibil de la distanţă prin internet.

Schimbări aduse de tehnologie

Odată cu inventarea termostatului, s-a demonstrat că tehnologia poate aduce beneficii omului şi îmbunătățirea modului său de viaţă. Rezumăm câteva idei care au uşurat atribuțiile casnice, prin schimbările aduse de dezvoltarea tehnologiei:

·        În bucătărie

Trăim într-o realitate în care linguriţele au termometru, iar frigiderele se conectează la internet. Bucătăria se află în topul spaţiilor revoluţionate de tehnologie.

Unul dintre instrumentele realizate de gigantul Amazon este un scanner complex.

Scanner-ul complex îți permite să scanezi obiectele din bucătărie pentru a le adăuga la lista de cumpărături. De asemenea, îi poţi cere Alexei, asistentul comenzilor vocale, să comande lucruri în locul tău de pe pagină serviciului de mâncare și  să citească și să memoreze  reţete.

Frigiderul este și el o evoluție revoluționară, astfel există acum posibilitatea să-l conectezi la internet şi, cu ajutorul camerelor din interiorul său, să analizezi de pe telefon conţinutul listei de cumpărături, cu posibilitatea actualizării acesteia.

Caloriile nu ar trebui să mai reprezintă o grijă pentru ține, pentru că există farfurii cu senzori de greutate şi minicamere video care te vor alertă dacă depăşeşți porţia potrivită. Acestea se pot conecta la internet prin aplicaţîi de smartphone pentru a monitoriza mesele şi numărul caloriilor.

Există, de asemenea, şi o furculiţă care să te ajute să mănânci mai sănătos. Ea va monitoriza ritmul în care mănânci, iar dacă vei lua înghiţituri într-un timp foarte scurt, te va alertă sonor. Scopul sau este de  a savura pe îndelete preparatul, pentru sănătatea sistemului digestiv.

·        În dormitor

Termostatul wireless este unul dintre instrumentele inteligente deja folosite de mulţi români. El se conectează la centrala termică, fără a fi necesar să fie fizic aproape, şi poate regla de la distanţă setări precum temperatura sau oprirea apei. Cele complexe pot detecta când pleci de acasă, pentru a economisi energie, trimițându-ți un raport despre consumul lunar, alertându-te atunci când ar fi cazul să reduci temperatura.

Becurile care-şi schimbă culoarea fac parte dintr-un kit controlat de o unitate wireless. Poţi alege dintre 16 milioane de culori. Sau poţi aprinde şi stinge luminile de la distanţă. Poţi adăuga efecte în plus, pentru a crea atmosfera pe care ți-o  doreşți.

Există şi o saltea conectată la smartphone, care se adaptează automat la mişcarea, poziţia şi obiceiurile tale din timpul  somn. Această îți monitorizează somnul, cu ajutorul celor 21 de camere de aer dispuse pe părțile saltelei, iar informaţiile sunt transmise prin Bluetooth către o aplicaţie specială  de pe telefonul tău.

Cum iţi  transformi casa intr-una  inteligentă

De la gadgeturi care cresc nivelul de siguranță al locuinței tale și până la aplicaţii care te distrează, o casă smart îţi simplifică viaţa, pentru ca tu să te focusezi pe priorităţile tale. Poṭi delega:

·        Securitatea casei

Iată câteva dintre cele mai apreciate instrumente:

  • Lacătul inteligent  care se deschide doar cu smartphone-ul, oferindu-ţi posibilitatea să le deschizi celorlați  uşa de la distanţă;
  •  Kitul de monitorizare îți trimite notificări privind cine vine şi cine pleacă; utilizează dispozitivul iOS sau Android pentru a controla luminile şi aparatele din casă, atunci când lipseşți;

·        Curăţenia

Dispozitivele inteligente de curățenie a casei facilitează curăţarea prin automatizarea procesului. Majoritatea sunt controlate de smartphone pentru o utilizare și monitorizare mai uşoară:

  • Robotul circular aspiră murdăria de pe podea într-un mod eficient mişcându-se singur și poate fi monitorizat de pe smartphone cu ajutorul camerei video integrate; Poate lua pauză pentru încărcare și  apoi să reia singur curăţenia;
  • Litiera pisicii  automată se curăţă singură, după fiecare utilizare; conţinutul solid fiind adunat într-o soluţie de unde poate fi aruncat cu uşurinţă.

Cu o casă smart, poţi alungă stresul, doar cu o privire rapidă aruncată asupra smartphone-ului sau tabletei.

Dacă esti in cautarea unei case in Iasi sau zona metropolitană, lasă-ne pe noi sa ne ocupăm de găsirea ei şi tu caută toate tehnologiile care iţi  pot uşura viaţa si facturile.

(Citit de 212 ori, 9 vizite astazi)
Last modified: 27 ianuarie 2020
Close