Sfaturi utile

Ce întrebări să adresezi când cumperi o casă

Să ai propria ta locuință este un sentiment minunat. Însă pot exista situații în care graba poate aduce nemulțumiri, atunci când nu ești atent la detalii. Întotdeauna este riscant când e vorba de o achiziție imobiliară, având în vedere valoarea foarte mare, dar și însemnătatea acesteia.

Tocmai de aceea este nevoie de o diligență ridicată la achiziționare. Înainte de toate, la vizionare vă recomandăm să adresați întrebările pe care le considerați utile, pentru a lua decizia finală.

De multe ori se întâmplă ca ajuns în fața vânzătorului sa nu mai știi ce întrebări să adresezi, tocmai de aceea vă sugerăm să vă notați întrebările.

În cele ce urmează, vă punem la dispoziție o serie de întrebări, pentru a face cea mai bună alegere.

Când a fost construită casă?

Probabil știi că o casă veche ar putea fi mult mai problematică decât o casă nouă. Lucrurile vechi, sunt de cele mai multe ori uzate și se strică. Iar în cazul celor noi, nu prea ai idee la ce să te aștepți. În situația în care te gândești să achiziționezi o casă veche, recomandat este ca aceasta să nu aibă o vechime mai mare de 30 ani. Înainte de anii 90 totul era raționalizat, iar materialele de construcție nu făceau excepție.

Cine a construit casa?

Dacă intenționezi să cumperi o casă la tară, posibilitatea ca ea să fi fost construcita de vreun strămoș al vânzătorului nu trebuie exclusă. De-a lungul timpului, de renovarea caselor s-au ocupat urmașii. Trebuie luat în calcul, că renovarea nu a fost făcută de o firma de construcții autorizată. Într-o astfel de situație, trebuie calculate și eventualele riscuri și puse în balanță avantajele și dezavantajele înainte de a semna antecontractul și apoi contractul de vânzare cumpărare.

Câți proprietari a avut casa?

Unul dintre cele mai importante lucruri la care trebuie să fii atent când cumperi o casă  e numărul anterior al proprietarilor.

O informație foarte importantă este să cunoști câți proprietari a avut casa înainte de face achiziția. Dacă numărul lor este ridicat e un semnal de alarmă, iar într-o astfel de situație este recomadat să te reorientezi.

Nu vă lăsați influențați de scuze de tot felul. Cele mai uzuale scuze folosite sunt mutarea serviciului sau mărirea familiei.

Dacă totuși, acea casă este cea dorită, fă cercetări, judecă la rece totul și solicită un preț mai mic. Motivează contraoferta cu informațiile obținute.

În ce stare este rețeaua electrică și cea sanitară?

Deși este greu să obții informații corecte despre acestea, e bine să încerci să le obții. Ideal ar fi ca rețeaua electrică să fie de cupru, fiind cea mai rezistență.

Încearcă să afli dacă au fost neplăceri în timp legate de aceste utilități. Pentru a fi sigur că obții informații corecte,  este bine să fii însoțit de un inginer constructor sau de un agent imobiliar, care ar putea să facă verificări mai detaliate asupra casei.

Care e diferența dintre nivelul casei și al terenului față de stradă?

Recomandat este casa să fie mai sus decât stradă, că atunci când plouă apă să nu se adune în grădina sau în beci. Verifică și strada să aibă canalizare.

Cum sunt vecinii ? E mult trafic în zonă?

Indiferent că vrei să cumperi o casă la țară ieftină sau una scumpă la oraș, e important să știi ce fel de vecini ai.

Adresează aceste întrebari și așa vei află dacă te afli în fața casei visurilor tale. Nu te lăsa furat de peisaj.

(Citit de 34 ori, 34 vizite astazi)
Etichete: , , , , Last modified: 31 iulie 2020
Close