Imobiliare

Apartament in bloc nou sau vechi? Care este cea mai buna varianta?

LOGO Inter ImobiliareUn apartament vechi sau unul nou?

Este dilema celor care doresc sa-si cumpere o locuinta, mai ales ca fiecare dintre cele doua variante are propriile avantaje si dezavantaje. Iar faptul ca pretul pe metru patrat la apartamentele vechi il concureaza pe cel al apartamentelor noi, nu face deloc alegerea mai usoara. Suprafata apartamentului, calitatea materialelor de constructie, infrastructura sunt cateva dintre elementele de care trebuie sa tineti cont pentru a lua o hotarare.
Daca in urma cu cativa ani romanii priveau cu suspiciune apartamentele noi si le considerau pe cele vechi o investitie mai sigura, astazi numarul celor care se orienteaza spre o locuinta noua este mult mai mare. Avantajele apartamentelor din ansamblurile rezidentiale noi si preturile considerabil mai mici au reusit sa-i convinga.
Inainte sa dati banii pe un apartament vechi de zeci de ani, va sfatuiesc sa luati in calcul si varianta unei locuinte noi. Criza imobiliara a facut preturile sa fie mai prietenoase, iar metrul patrat a ajuns sub o mie de euro in unele ansambluri noi.
Sunt multe situatii cand apartamentele vechi sunt mai scumpe decat cele noi. In mod uimitor, proprietarii care vand un apartament vechi nu isi fac calculul in functie de valoarea reala, ci in functie de necesitatea pe care urmeaza sa si-o satisfaca prin vanzarea respectivei proprietati.

Avantaje apartamente noi

Multe dintre ansamblurile rezidentiale noi au locuri de parcare, ceea ce reprezinta o mare bila alba in conditiile in care parcarea masinii a devenit o problema serioasa.
Unele complexuri noi au spatii de joaca pentru copii, sali de fitness, paza, restaurante, facilitati care iti pot face viata mai usoara. Insa pentru a beneficia de aceste avantaje, proprietarii trebuie sa plateasca o taxa de intretinere putin mai mare decat la un apartament vechi.
Valoarea unei locuinte scade cu cat uzura lui creste. La un apartament nou este posibil sa platiti acum mai mult, insa scaderea de pret cauzata de “imbatranirea” lui este mai mica iar in momentul in care se va revinde valoarea de piata va fi  ridicata.

Dezavantaje apartamente noi

O bila neagra primesc ansamblurile rezidentiale noi pentru ca nu sunt de gasit in toate cartierele. Multe dintre locuintele noi se afla la periferia orasului, ceea ce ar putea determina neplaceri legate de trafic. Sunt anumite zone unde nu s-au construit decat foarte putine imobile noi sau deloc, care sunt atractive pentru o anumita categorie de cumparatori care cauta in mod insistent in anumite zone si care accepta apartamente in imobile micute si de calitate indoielnica din cauza lipsei unor alternative viabile.

Avantaje apartamente vechi

Costul investitiei initiale este cel mai mare avantaj al apartamentelor vechi. Cu toate ca diferenta de pret dintre un apartament nou si unul vechi nu este de foarte mare, multi cumparatori nu privesc achizitia unui apartament ca pe o investitie pentru viitor ci doresc in principal sa isi satisfaca nevoia de moment al unui spatiu de locuit si nu iau in calcul valoarea pe care o va avea imobilul respectiv peste un numar de 10-20 de ani.
Zona este un alt mare avantaj al apartamentelor vechi, mai exact faptul ca se gasesc oferte in orice colt al orasului.
Si inca un atu: majoritatea locuintelor vechi au in apropiere mijloace de transport in comun, scoli, gradinite si magazine, ceea ce nu putem spune despre toate amsamblurile rezidentiale noi.

Dezavantaje apartamente vechi

Cel mai mare dezavantaj il reprezinta gradul de uzura tehnica iar din acest motiv valoarea lui nu va creste in timp sau nici macar nu va ramane aceeasi ca in momentul achizitiei. Nu am luat aici in calcul posibilitatea ca in toti acesti ani sa “beneficiem” de un cutremur.
Alte mari dezavantaje sunt legate de instalatiile electrice si sanitare care pot crea probleme (inundatii, infiltratii, mucegai), lifturile vechi, compartimentarea invechita si intretinerea destul de mare. Instalatiile sunt primele care se deterioreaza intr-un bloc si care din pacate nu pot fi rezolvate doar local, intr-un apartament.

Numele meu este Alin Miron, sunt consilier imobiliar al agentiei imobiliare Inter Imobiliare si va provoc, incepand cu acest articol, la o discutie libera privind problemele si neclaritatile de orice fel din piata produselor imobiliare din Iasi.

Voi raspunde intrebarilor si framantarilor acelora care vor inca o parere.

(Citit de 87 ori, 13 vizite astazi)
Etichete: , , , , , , Last modified: 15 aprilie 2020
Close