Amenajare si design interior, Sfaturi utile

9 idei practice la cumpărarea mobilei

9 sfaturi pentru cumparare mobila

În acest articol vom discuta despre:

 1. Pregătire prealabilă
 2. Fă măsurători
 3. Fii hotărât pe culoare
 4. Probează obiectele de mobilier
 5. Luați în considerare construcția
 6. Forme de echilibru
 7. Încercați mobilierul vintage
 8. Cumpărarea impulsivă
 9. Calitatea materialelor

Tocmai ți-ai achiziționat un apartament sau o casă sau vrei să o redecorezi pe cea pe care o ai?  Mobilarea unei case pare ușoară, însă nu e deloc chiar așa. Indiferent că este vorba de alegerea mobilierului pentru living sau dormitor, bucătărie sau baie, trebuie să ai în vedere și sumele de investit în mobilarea casei. Mobilierul ales trebuie să fie perfect din toate perspectivele și să fie așa cum ai visat.

În cele ce urmează îți vom oferi câteva sfaturi înainte de a pleca în căutarea mobilei perfecte:

 1. Pregătire prealabilă

Înainte de a pleca în căutarea mobilei, fă-ți un plan despre cum ai vrea să arată camera, schițând zonele și dimensiunele anumitor obiecte de mobilier. Formează-ți o idee de ansamblu pentru a fi mai ușor de identificat obiectele în funcție de nevoile și gusturile tale. Gândește planul camerei pe o perioada îndelungată.

 1. Fă măsurători

Cum ai putea cumpăra piese de mobilier dacă nu știi dacă sunt adaptate camerei sau nu. Prezentarea mobilei în magazine ce beneficiază de spații largi ar putea să te deruteze, tocmai de aceea este foarte important să ai simțul dimensiunilor și al proporțiilor, care în showroom-uri ar putea fi distorsionat.

O piesă de mobilier care arată superb în showroom având o înălțime de 5m ar putea să nu se potrivească unei încăperi cu tavanul la 2.6 m. E absolut necesar să aveți o ruletă pentru măsurători pe care să vi le notați. Însă dacă acestea sunt poziționate corect, piesele mai mari pot face adesea o cameră să se simtă mai mare. A pune o mulțime de bucăți mici într-o cameră mică face ca aceasta sa pară mai mică.

 1. Fii hotărât pe culoare

Având imaginea de ansamblu a camerei, gândește-te ce nuanțe se regăsesc în ea sau ce culori au elementele de mobilier existente, perdelele, draperiile, parchetul, covorul. Fiind sigur pe nuanțele deja fixate, nu vei risca să fii influențat de decorurile din magazine, fermecat de vreo canapea sau de vreo comodă cu un design mai deosebit și să cumperi obiectul într-o culoare care să nu se potrivească de nici un fel cu restul interiorului.

 1. Probează obiectele de mobilier

E foarte important ca atunci când cumpărați canapeaua, patul sau scaunele, să vă așezați pe ele, simulând mișcările și pozițiile cotidiene. Vă recomandăm să nu cumpărați mobilier online dacă nu l-ai văzut și în realitate. Există anumite detalii de ergonomie pe care un computer nu le poate redă. Fotografiile din catalog sunt înșelătoare și nu descriu cu exactitate dimensiunea și scala articolelor.

 1. Luați în considerare construcția

Dacă ai preferințe la produsele folosite pentru fabricarea mobilierului, îți sugerăm să cercetezi unde a fost fabricată și materialele acesteia, pentru a evita produsele care ar putea conține substanțe chimice dăunătoare, cum ar fi formaldehidă sau ignifugii. Ambele substanțe erau folosite frecvent  în construcțiile de mobilă. Formaldehidă se găsește în prezent în adezivul din lemn, în timp ce substanțele ignifuge sunt adesea în spuma de tapițerie. Deși nu este posibil să evităm complet contactul cu aceste substanțe chimice, cumpărările mai informate ar putea reduce expunerea prin gazul lor.

 1. Forme de echilibru

Pentru a obține o combinație plăcută de piese de mobilier într-o singură cameră, îți sugerăm variarea formelor lor de bază. De exemplu, dacă aveți o abajur rotund și o oglindă rotundă deasupra unui șemineu, atunci poate faceți o masă de cafea dreptunghiulară și un covor care are un model grafic, doar pentru a echilibra formele.

 1. Încercați mobilierul vintage

Dacă vă place mobilierul vintage sau doriți ceva personalizat pentru un spațiu, cercetați locurile care vând astfel de lucruri și apoi adresați-va unui retailer. Când faceți cumpărături pentru mobilier vintage,  avem o singură sugestie: „Găsește lucruri pe care le iubeșți absolut”. Evitați să așezați obiectele de mobilier vintage și de care nu te înduri să te despărți lângă cele noi, pentru că în felul acesta ies în evidență mult mai ușor defectele și uzura.

Mobilier Vintage

 1. Cumpărarea impulsivă

 Evitați cumpărarea impulsivă doar pentru că este redusă cu 50% din prețul inițial. Dacă e ieftină, nu înseamnă că e musai să vă și trebuiască. Achiziționarea solicită timp și răbdare, luați-vă timpul necesar pentru a vederea mai multe variante, comparați și ulterior decideți ce vi se potrivește.

 1. Calitatea materialelor

Un alt aspect pe care ar trebui să îl ai în vedere este cel legat de materialele folosite la fabricarea mobilierului. Poți alege dintre clasicul PAL și MDF (ceva mai rezistent, mai elegant, dar și mai costisitor decât PAL-ul; acesta permite frezarile, oferind o linie elegantă mobilierului.

În final, va recomandăm să nu faceți rabat de la calitate, alegeți să solicitați consultanță dacă doriți crearea de spații largi. Calitatea face diferența între aspectul unui mobilier și altul, așa că e foarte important să optați pentru ea, în defavoarea trendului.

Secretul unui decor elegant și armonios constă și în detalii precum cele prezentate, de care să țineți cont atunci când veți începe amenajarea.

(Citit de 33 ori, 5 vizite astazi)
Etichete: , , , Last modified: 29 aprilie 2020
Close